mandag den 28. december 2015

Verhaeghe Echt Kriekenbier

Købt for 19 kr hos Belgisk Bryg for 25 cl. flaske.

Verhaeghe blev grundlagt i 1892 i Vichte, 10 km øst for Kortrijk af halvbrødrene Adolf og Paul Verhaeghe, først som malteri men kort tid efter som fuldbyrdet bryggeri. Hurtigt fik bryggeriet en stor kendekreds i Bruxelles bla. takket været den direkte toglinje. I første verdenskrig nægtede Paul Verhaeghe at brygge øl til tyskerne, der svarede med at rippe alt i bryggeriet, der kunne bruges til krigsførelse. Bryggeriet nåede at nyinvestere til ny undergæret produktion, men så kom anden verdenskrig, hvor produktionen blev kraftig begrænset pga. maltmangel. De var tvunget til at brygge en "Zero-huit" på kun 0,8%! Efter krigen kom stigende velstand og udvikling af nye øl - stadig med familien ved roret. (kilde)

Bryggeriets beskrivelse:
"Echt Kriekenbier, (ægte kirsebær øl)" er som navnet antyder en kirsebær øl, der kun  er fremstillet med ægte kirsebærfrugt i stedet for med smagsforstærkere eller kirsebærekstrakt. Frugten kommer fra regionen omkring Sint-Truiden i Limburg (Belgien).I modsætning til de mest berømte frugt øl er den grundlæggende øl af den "ægte kirsebær øl" ikke en Lambic, men en West-flamsk rød-brun ale ældet i egetræ. Omkring midten af ​​juli plukkes bærene og tilsættes base øllen.Fordi smagen af ​​kirsebær frugt varierer fra år til år, og dette i forhold til antal solskinstimer eller regn, blandes kriekenbier ved dens endelige sammensætning med kirsebær øl fra året før, og to år gamle kirsebærøl. Dermed skulle resultatet blive en mere konstant smag af den "virkelige kirsebær øl" i årenes løb.
Mellem skum. Aroma af sur kirsebær og eddike. Kraftig karboneret, filtreret.

Smag af let sød men også sur kirsebær. Noter af eddike og vinøs egetræ. Meget svagt humlet, let sød, sur.

En vestflamsk sur rød ale blandet med ægte kirsebær - jo vi fik fat i, det er ægte kirsebær - og præcis sådan smager det! Den blide, vinøse eddikesmag fra den lagrede ale og friske, frugtige og sure kirsebærsmag er her blandet rigtig godt. Noget lettere tilgængeligt (mindre sur, mindre bitter, færre ekstreme smagsnuancer) end frugt lambic, men hvis der blot skal nydes en let sød men stadig udfordrende frugtøl, er denne et ganske fint alternativ. Dog er flere i træk nok for sød en omgang. 5 glas!

Bryggeri: Verhaeghe
Øltype: Oud Bruin/Flanders Brow
Ingredienser: Vand, bygmalt, umaltet hvede, 150g (ægte) kirsebær pr liter, humle, gær
ABV: 6,8 %

Ingen kommentarer:

Send en kommentar