søndag den 30. august 2015

De Koninck Wild Jo


Købt for €1,12 hos Drankcenter Schotte, Waregem for 33 cl. flaske.

Bryggeriets beskrivelse:
Wild Jo blev født efter en vild nat i bybryggeriet De Koninck. Vores bryggere trådte ud af den velkendte originale ølgærs sti og gik på arbejde med vilde stammer. Resultat: ren rock 'n' roll i en flaske. Wild Jo er ikke tam. Tværtimod. Vild Brett gær giver den en atypisk og fængslende karakter. Den udvikler sig i flasken  og bliver vildere med tiden. Det bliver dejligt og spændende.
Navnet Wild Jo passer perfekt til denne øls temperament. Naturlig vil fra den vilde gær. Og Jo? Det er en hyldest til Joseph van den Bogaert, en hård gut med en følelse af eventyr. Efter Første Verdenskrig gjorde han det muligt at genstarte bryggeriet. En rigtig vovehals. Er du "født til at være vilde Jo?
Stil: Belgisk vild ale
Aroma: Oplev jordagtige aromaer. Og oplev hvor godt de blander sig med de blomsteragtige noter i denne vilde ale. Selv Wild Jos aroma er en afspejling af sin ukuelige karakter: absolut ikke for sarte sjæle! Lidt sød i starten med en bitter eftersmag og et strejf af syrlighed.
Humle: Tørhumlet med to europæiske humler
Farve: Gylden til lys, let uklar med en kraftig skum.
Servering: Ideel temperatur 7-9 grader
Mellem skum. Aroma af korn, blomster og frugt. Kraftig karboneret, ufiltreret.

Smag af let bitter, let tør malt, går over i korn, blomster og frugt. Let bitter, let tør.

Som forrige anmeldelse, Straffe Hendrik Wild, endnu en lys belgier blandet med vildgær. På aromaen alene, kunne den fint gå for at være en kraftig humlet lager ligesom De Konincks volumenbryg De Koninck, der også har lager egenskaber. Sammen lignet med førnævnte Straffe Hendrik er her kraftigere og smagbar humle, blomsteragtige tyske humler er tydelige, her føles andelen af wildgær også kraftigere, den er mere bitter, tør og nedgæret. Sur og ekstrem bliver den aldrig, den vilde gær holder sig pænt i baggrunden. Stadig en ganske frisk bryg med noget karakter uden at gå til ekstremer. 4 store glas!

Bryggeri: Brouwerij De Koninck (Duvel-Moortgat)
Øltype: Sur Vildgæret Tripple/Wit/Pale Ale
Ingredienser: Vand, malt, humle, gær
ABV: 5,8 %

torsdag den 27. august 2015

Straffe Hendrik Wild


Købt for 28 kr. hos Belgisk Bryg for 33 cl. flaske.

Bryggeriets beskrivelse:
Hendrik Wild straf brygges kun en gang om året på flaske. Den officielle udgivelsesdato for 2015 udgaven er April 24!
Straffe Hendrik Wild er en vild udgave af den berømte straf Hendrik Tripel. Denne traditionelle øl er re-fermenteret med "Brettanomyces 'gær, hvilket skaber en seperat frugtagtig smag, der harmonerer med den rige brug af aromatiske humlesorter.
De vilde gær giver øllet en længere holdbarhed og smag naturlig udviklet gennem årene. Øllet lagrer længere i flasken, før den kan frigives.
Først efter tre måneder i kældrene er gæringen af de vilde gær er afsluttet, og den unge øl drikkelig. Men øllet fortsætter med at udvikle sig årene efter. De bitre humle aromaer bliver blødere, mens den vilde gær fortsætter med at arbejde med en frugtagtig- og blomstret aroma.
Meget kraftigt skum. Aroma af citrus, koriander og bananer. Kraftig karboneret, ufiltreret.

Smag af let sød malt, går over i citrus, koriander, blomster og frugt. Svagt humlet, let sød, let sur.

Pragtfuld, vedhængende skum. Måske har min 2014 udgave arbejdet sig lidt imod det blidere, for Brettanomyces andelen af smagen er ikke specielt udpræget, den kan anes men bliver blot en biting. Til gengæld en stor fylde og varme, hvor Brettanomyces'en i den lange eftersmag endelig giver bryggen karakter. Kunne godt have tænkt mig lidt mere kompromisløs blanding, men ganske letdrikkelig, varm og behagelig. 5 glas!


Bryggeri: Huisbrouwerij De Halve Maan
Øltype: Trippel tilsat Brettanomyces
Ingredienser: Vand, malt, humle, gær
ABV: 9 %

mandag den 24. august 2015

Glazen Toren Canaster Winterscotch


Købt hos Belgisk Bryg, 75 cl. flaske.

Det lille bryggeri De Glazen Toren ved Aalst, bestående af brygmesterne Jef Van den Steen og Dirk De Pauw, begge dimitteret fra Ghent Brewery School CTL, sammen med partner, Mark De Neef, startede som mikrobryggeri i 2004 men har arbejdet sig op til kapacitet på 27 HL i ny, tysk kedel. Bryggeriet satser på ufiltrerede øl, ikke fremskyndet i brygprocessen, traditionelle brygmetoder med brug af de bedste råvarer uden unaturlige tilsætninger.

Bryggeriets beskrivelse:
Brun farve med rødligt skær, medium brun/hvid skumkrone. Noter af rosin frugt og bananer. Stærk, tør ale.
Kraftig skum. Aroma af sød, ristet malt, karamel og mørke frugter, lidt banan, lidt krydderier. Svagt karboneret, ufiltreret.

Smag af let sød malt, går over i krydderier og mørke frugter. Mellem humlet, let sød.

På det cellofan lignende papir omkring flasken anbefales skænkningstemperatur på 7-10 grader, hvilket lyder fornuftigt, så mærkes bryggen fylde og varme. Aromahumlen kan såmænd smages, men det er absolut den søde varme og fylde, der prioriteres. Ikke at den ender kvalmende, heller ikke speciel tør som bryggeriet mener, trods den mørke farve kun svagt ristet smag uden kaffe, lakrids, brød eller hvad der ellers kunne hentes. Det er en blid, letdrikkelig aftenhygge ale for alle. 4 glas!




Bryggeri: Brouwerij De Glazen Toren
Øltype: Skotsk Stærk Ale
Ingredienser: Vand, bygmalt, mørk kandis, humle (Hallertau fra Aalst), gær
ABV: 8,7 %

søndag den 23. august 2015

Halsnæs Røde Ran


Donation, købt hos Bryghuset i Hundested, 40 kr. for 50 cl. flaske.

Halsnæs Bryghus blev startet i 2008 af 11 lokale investorer i Hundested med købmand Jens Henriksen fra Super Best som formand med det formål at åbne en brewpub i Hundested Havn.

Bryggeriets beskrivelse:
Red ale. Øllet er bl.a. brygget på cara red malt, som giver et flot rødligt skær til den hvide skumkrone. Lidt rest sødme, en strejf af frugt og en let humlet eftersmag.
Svagt skum. Aroma af ristet sød malt, frugt og urter. Svagt karboneret.

Smag af let sød, ristet malt, går over i urter og frugt. Let bitter, svagt humlet. Let tørhed.

Takket været den svage aromahumle og bitterhed, letdrikkelig og blid - men kedelig og karakterløs. En ros for den lette tørhed, men ambitionerne har ikke rækt længere end til en hælde ned red/brwen ale i sommervarmen. 3 glas!

Bryggeri: Halsnæs Bryghus, brygget på Herslev Bryghus
Øltype: Engelsk Brown Ale
Ingredienser: Vand, øko bygmalt (cara red malt), øko humle, gær
ABV: 6 %