søndag den 28. februar 2016

Munkebo Hugin


Købt på tilbud for 27 kr, normalpris 33,95 kr hos Kvickly, Allerød for 33 cl. flaske.

Munkebo Mikrobryg åbnet i 2013 i Kerteminde af Claus Christensen, der har kandidatgrad i biologi fra Københavns Universitet og en Ph.D i Sundhedsvidenskab. Arbejdede derefter i Bayersk bryggeri inden start af Munkebo. Claus er gærmand, så gæren har førsteprioritet frem for humlen, har selv udviklet 4 gærstammer fra lokaler bier og så bruger han Castle Malting.

Bryggeriets berskrivelse:
En traditionel fransk landøl som Bière de Garde er en overgæret stærk pale ale, kan variere i farven fra blond til let mørk og har meget til fælles med det fremragende belgiske øl. Navnet betyder “øl til at holde.” Denne Biére de Garde er en medium fyldig øl med antydninger af karamel og lagret køligt som i en fransk kælder. Øllet er præget af ristet malt aroma, let malt sødme og en mellem humlebitterhed. Gæren er vores egen hjemstavn gær som giver lækre noter af fersken og abrikos, passer perfekt til en Bier de Garde. Duften fremhæves i den specielle udformning som Munkebo glasset har og passer perfekt til fransk øl, som serveres ved 8-10°C. Ved at lade øllet varme sig i glasset, bliver flere smags og aromastoffer frigivet og øllet ændrer karakterer og bliver mere intens i smagen.
Hugin er den ene af Odins to ravne, som hver dag efter en rundtur i verden fortæller Odin, hvad der sker. Hugin betyder: At komme i hu.
Navn: Hugin, Fransk Biére de Garde, Alc. 6.5%

  • Indhold: Vand, Malt: pilsner, hvede, munich, special b, black, belgisk kandis, Humle: northern brewer, hersbrucker, Gær: fransk biére de garde, IBU: 27
  • Svagt skum. Aroma af tyggegummi, karamel og krydderier. Mellem karboneret, ufiltreret.

    Smag af sød, let ristet malt, går over i karamel, krydderier og tyggegummi. Svagt humlet, sød.

    Efter beskrivelse af egne gærstammer,  bør gæren være Munkebo004 med noter af fersken og abrikos, mine smagsløg fanger nærmere tyggegummi som i sydtysk hvedeøl. På etiketten angives gæren som Bière de Garde-gær. og 7% alkohol. Uanset usikkerheden, er der ingen tvivl om, at gæren er prioriteret, giver en fyldig, varm og sukret smag, igen synes jeg at bitterheden og især aromahumlen er i underkanten. En Bière de Garde må gerne være noget humlet, men dette er altså en rigtig sød, karamelagtig sag. 3 glas!

    Bryggeri: Munkebo Mikrobryg
    Øltype: Bière de Garde
    Ingredienser: Vand, bygmalt (pilsner, hvede, munich, special b, black), belgisk kandis, humle (Northern Brewer, Hersbrucker), gær,
    ABV: 7 %
    IBU: 27

    lørdag den 27. februar 2016

    Munkebo Valhal

    Købt på tilbud for 27 kr, normalpris 34,95 kr hos Kvickly, Allerød for 33 cl. flaske.

    Munkebo Mikrobryg åbnet i 2013 i Kerteminde af Claus Christensen, der har kandidatgrad i biologi fra Københavns Universitet og en Ph.D i Sundhedsvidenskab. Arbejdede derefter i Bayersk bryggeri inden start af Munkebo. Claus er gærmand, så gæren har førsteprioritet frem for humlen, har selv udviklet 4 gærstammer fra lokaler bier og så bruger han Castle Malting.

    Bryggeriets beskrivelse:
    Status: Aktiv i sortiment, dog kun forår
    Singel hop Comet pale ale er brygget på en eksperiment Hallertauer Comet humle som giver en lækker aroma og smag af bitterhed, nåleskov og citrus. Brygget som en Amerikansk Pale Ale med en lys og let maltbaggrund og gæret med en amerikansk gær ved en temperatur som giver lette frugtestere under gæringen som balance til humlen og maltprofilen.Den bør serveres køligt og ufiltreret ved en 5-7 grader celsius, hvor de forskellige dufte og smagen fremmes ved at varme glasset en smule op.
    Øllet hedder Valhal som er Odins kongeborg i Asgård og har et tag af gyldne skjolde. De faldne døde krigere kommer hertil og skal kæmpe for Odin i Ragnarok.
    Navn: Valhal, Forår Pale Ale, Alc. 6.0%


  • Indhold: Indhold: Vand, Malt: pilsner, cara120, hvede, Humle: comet, Gær: american ale, IBU:27
  •  Svagt skum. Aroma af blomster, citrus, fyrnåle og frugt. Svagt karboneret, ufiltreret.

    Smag af sød malt, går over i blomster, citrus, fyrnåle og frugt. Svagt humlet, sød.

    Joh, Hallertauer Comet har mange forskellige smagsnoter sin tyske oprindelse taget i betragning, bitterheden med sin 27 IBU ser på papiret også fint ud, men balancen er alt for sød i denne bryg. Aromahumlens styrke er fin nok, men jeg kunne godt trænge til mere bitterhed. Vel er der den kraftige, søde frugtagtige gærsmag, men den forekommer entydig og uspændende. 3 glas!

    Bryggeri: Munkebo Mikrobryg
    Øltype:  Amerikansk Pale Ale
    Ingredienser: Vand, bygmalt (pilsner, cara120, hvede), humle (Hallertauer Comet), gær,
    ABV: 6%
    IBU: 27

    Les 3 Fourquets Lupulus HopEra

    Købt for 27 kr. hos Maltbazaren, Nørrebro for 33 cl. flaske, importeret af Det Belgiskr Hus.

    Brasserie Les 3 Fourquets, midt mellem Malmedy og Bastogne tæt på grænsen til Luxembourg, startede i 2004 med at levere fadøl til lokale pubs, i 2007 besluttede de sig for at producere i champagneflasker. Beliggende på en gård fra det 18'ende århundrede i Ardennerne, med frisk lokal vand og i overensstemmelse med Ardennernes historie. Navnet er en hyldest til de ulve, der engang huserede i området - og så spilles der på, at det latinske ord for humle, Humulus Lupulus også kan oversættes til "Lille beskeden ulv"

    Bryggeriets beskrivelse:
    Lupulus Hopera er en typen pale ale, indeholder 6%. Den subtile karakter af denne øl kommer til udtryk gennem sin humlede side, med en udtalt men dygtigt styret bitterhed, på 35 IBU. Dens kraftfulde næse og aroma i munden accentueres ved brug af en hemmelig eksotisk humle tørhumlet. Lupulus Hopera er en symfoni af humle ... De kommer fra alle fire verdenshjørner og bringer en vis finesse til øl, der vil appellere til både fans af komplekse øl, som nybegyndere i jagten på en velsmagende bid og forfriskende øl.
    Kraftig, vedblivende skum. Aroma af eksotiske frugter, citrus og krydderier. Mellem karboneret, ufiltreret.

    Smag af bitter malt, går over eksotiske frugter, citrus og krydderier. Meget kraftig humlet, let bitter.

    Tørhumlet - meget tørhumlet! Den første håndfuld slurke bruges kun til at tilvænne tungen og smagsløgede, derefter de kraftige, forskellige humlesmage der råber om kap, langt inde i eftersmagen kan de skelnes og bliver behagelige. Det siger sig selv, at en så ekstrem tørhumlet bryg ikke tiltaler alle, den fungerer heller ikke helt når selv humleelskeren først anser den for drikkelig efter at have drukket halvdelen af flasken. Når smagsløgene er tilvænne, er det stadig vanskeligt at skelne humlerne og bitterheden føles for svag - og at drikke en anden øl lige efter denne er formålsløst - smagsløgene skal rekonvalescere først. Får 4 glas for modet.

    Bryggeri: Brasserie Les 3 Fourquets
    Øltype:  Belgisk Pale Ale
    Ingredienser: Vand, bygmalt, sukker, humle, gær,
    ABV: 6%

    onsdag den 24. februar 2016

    De la Senne Zinnebir Christmas (X-Mas)


    Købt på tilbud for 20 kr, normalpris 24,95 kr hos Kvickly, Allerød for 33 cl. flaske. Importeret af Det Belgiske hus.

    Yvan de Baets og Bernard Leboucq mødes i 2002 under Zinneke Parade hvor Bernard havde skabt den nu berømte ZINNEBIR. I slutningen af 2003 startede de et mikrobryggeri, der hurtigt blev for lille. I dec. 2010 var bryggeriet klar, navngivet som en hyldest til floden Senne, der bla. går gennem Bruxelles, hvor de føler sig tæt forankret.

    Bryggeriets beskrivelse:
    (Ingen beskrivelse - blot et billede at etiketten)
    Svagt skum. Aroma af lakrids, karamel, chokolade, krydderier og mørk frugt. Mellem karboneret, ufiltreret.

    Smag af let bitter lakrids, karamel, chokolade, krydderier og mørk frugt. Mellem humlet, let bitter, let tør.

    Som Zwarte Piet noget der ligner en blanding af Mørk Stærk Belgisk Ale og stout. Krydrede noter fra humlen, ellers temmelig ristet malt med chokolade noter holdt i det let bitre med en lille tørhed. Der lefles ikke for laveste fællesnævner for de, der håbede på en sød, fyldig julebajer. Modig, men mangler lidt karakter eller et retning for, hvad de egentlig vil. 4 glas!

    Bryggeri: Brasserie de la Senne
    Øltype: Mørk Stærk Belgisk Ale
    Ingredienser: Vand, bygmalt, humle, gær
    ABV: 7,8 %

    mandag den 22. februar 2016

    Thisted India Pale Ale

    Købt for 15 kr. hos Netto for 50 cl. flaske.

    Bryggeriets beskrivelse:
    Øltypen India Pale Ale blev opfundet af engelske brygmestre i starten af 1800 tallet. Det var en udfordring, at brygge øl, der kunne holde til den 2 måneder lange sørejse til Indien, men med ekstra tilsætning af humle og en højere indbrygningsprocent, lykkedes det at udvikle en øl, der var robust nok til den lange rejse.
    India Pale Ale er en lys gylden aromatisk øl, krydret med store mængder amerikansk humle (Centennial og Simcoe). Den let bitre og meget aromatiske smag, gør denne øl specielt velegnet som ledsager til krydrede orientalske retter.
    Forhandles i Dansk Supermarkeds butikker; Føtex, Bilka, Salling og Netto.
    India Pale Ale 50 cl. har en alkoholprocent på 5,9 %. 
    Fra etiket:
    I 1800-tallet blev øllet ofte dårligt på den lange rejse fra London til Indien. Man bryggede en stærkere øl med mere humle der bedre holdt til rejsen, og opfandt dermed stilen India Pale Ale.
    Svagt skum. Aroma af fyrrenåle, citrus og græs. Svagtr karboneret, filtereret.

    Smag af bitter malt, går over i citrus og græs. Mellem humlet, let bitter.

    Udmærket omend let svag aroma med fyrrenåle, citrus og græs, i smagen er fyrrenålene dog væk, her er kun blandingen af citrus og græs. Egentlig ikke specielt bitter eller aromahumlet, de to tilbageværende smage harmonerer ikke. Citrussmagen forekommer syrlig, hvilket ikke er behageligt i denne forbindelse. Selv de normalt skudsikre amerikanske humler, kan man altså fejle med. Kniber sig lige til 3 glas!

    Miniserie kun solgt hos Dansk Supermarked

    Atter må jeg konstatere, jeg ikke tilhører Thisted Bryghus' segment, i denne miniserie kan jeg ikke engang kåre en vinder, jeg bryder mig ikke af nogen af dem. Hvorfor forsøge at ligne verdenskendte brands, der vel er kedelig, men for Thisted umulig at konkurrere imod, hvorfor tilføje stivelse, hvorfor ikke teste om de kun to, ellers udmærkede, amerikanske humler fungerer? Det er for uambitiøst!

    Bryggeri: Thisted Bryghus
    Øltype: Amerikansk IPA
    Ingredienser: Vand, bygmalt, humle (Centennial og Simcoe), gær. Tilsat antioxidant (ascorbinsyre)
    ABV: 5,9 %
    FG: 1012 (målt af mig)


    søndag den 21. februar 2016

    Thisted Irish Stout


    Købt for 15 kr. hos Netto for 50 cl. flaske.

    Bryggeriets beskrivelse:
    Da Arthur Guiness i midten af 1700 tallet bryggede en efterligning af den engelske porter, opfandt han i realiteten den øltype, som vi i vore dage kender som stout.
    Denne irske stout er en såkaldt "dry stout", brygget med ristet byg, og gæret med en irsk ale gær. Den har en skøn "cremet" mundfornemmelse, lav carbonering og en finmasket cremefarvet skumkrone.
    Irish Stout egner sig godt til varme retter med stegt kød, eller prøv den klassiske til muslinger eller østers.
    Forhandles i Dansk Supermarkeds butikker; Føtex, Bilka, Salling og Netto.
    Irish Stout 50 cl. har en alkoholprocent på 5,0 %.
    Fra etiket:
    Denne mørke ale er en såkaldt "Dry Stout" brygget med ristet byg og gæret med enirsk ale gær. Den har en skøn "cremet" mundfornemmelse og en finmasket lysebrun skumkrone.
    Svagt skum. Aroma af kaffe og karamel. Svagt karboneret, filtreret.

    Smag af let bitter, ristet malt, går over i karamel og kaffe. Svagt humlet, let sød.

    Hældte hårdere end normalt op, uden af få hverken finmasket eller speciel flot skum. Kaffesmagen er dominerende, men hvorfor tilsætte ristet byg - og ikke blot ristet bygmalt ? Vel kun for at få farve og stivelse, men uden smag. Svag i smag og fylde, ender lidt sødt. Hvorfor forsøge at kopiere den kedelige Guiness, der mest sælger på brandet og deres nitrogen, i stedet for at brygge en ren og fyldig irish stout - og lad så være med at undervurdere forbrugerne med titler som "Great Taste Amazing Beer". 3 glas!

    Miniserie kun solgt hos Dansk Supermarked
    Bryggeri: Thisted Bryghus
    Øltype: Dry Stout
    Ingredienser: Vand, bygmalt, ristet byg, humle, gær. Tilsat antioxidant (ascorbinsyre)
    ABV: 5 %

    Thisted British Brown Ale

    Købt for 15 kr. hos Netto for 50 cl. flaske.

    Bryggeriets beskrivelse:
    Den engelske øltype Brown Ale er altid populær hos danskerne, på grund af den milde og runde smag med lidt sødme fra den anvendte karamelmalt.
    British Brown Ale er brygget med engelsk overgær, som tilfører ekstra raffinement. Den har en god mundfylde og en mild aromatisk smag. British Brown Ale er en dejlig "hyggeøl", men passer også glimrende til burgere, stegemad og fyldige oste.
    Forhandles i Dansk Supermarkeds butikker; Føtex, Bilka, Salling og Netto.
    Britsh Brown Ale 50 cl. har en alkoholprocent på 5,2 %. 
    Fra etiket:
    Brown Ale er den sødere og mørkere udgave af Englisk Bitter. Med den milde smag og lave bitterhed, er det en øl der kan nydes af de fleste.
     Svagt skum. Aroma af krydderier og karamel. Mellem karboneret, filtereret.

    Smag af let bitter malt, går over i karamel og krydderier. Svagt humlet, let bitter.

    Overraskende bitter, langt mere end engelsk brown ale genren rækker, desværre følger aromahumlen ikke med, hverken i forhold balancen i bryggen eller i forhold til genren. Generelt smag svag, manglende aromahumle og fylde. Kniber sig lige til 3 glas - og lad så være med at undervurdere forbrugerne med titler som "Great Taste Amazing Beer"

    Miniserie kun solgt hos Dansk Supermarked

    Bryggeri: Thisted Bryghus
    Øltype: Engelsk Brown Ale
    Ingredienser: Vand, bygmalt, sukker, humle, gær. Tilsat antioxidant (ascorbinsyre)
    ABV: 5,2 %
    FG: 1014 (målt af mig)

    lørdag den 20. februar 2016

    Chouffe Soleil


    Købt hos Belgisk Bryg 33 cl. flaske.

    I slutningen af 1970'erne besluttede de to svogere Pierre Gobron og Chris Bauweraerts at starte deres eget bryggeri. Første bryg på et 49 l mæskekar blev lanceret 27 August 1982. I 2006 overtaget af Duvel-Moortgat der var villig til at investere i Achouffe og udvikle bryggeriets potentiale. Hyldest til de dværge, som bor i de dybe skove i Ardennerne. Placeret i Achouffe, 25 km nord for Bastogne.

    Bryggeriets beskrivelse:
    Chouffe Soleil er en lys specialøl, skrøbelig frugtagtig og lækker forfriskende. Den ideelle drik til at fejre ankomsten af det fine vejr. Chouffe Soleil er en ufiltreret øl, som er eftergæret både i flaske og tønde.
    Tilgængelig fra midten af februari til midten af oktober.
    Kraftig skum. Aroma af citrus, blomster og frugt. Kraftig karboneret, ufiltereret.

    Smag af let bitter malt, går over i citrus, blomster og frugt. Mellem humlet, let sød.

    Frisk og letdrikkelig sommerøl, en Belgisk Pale Ale med citrus og blomster afsluttet med den blide, frugtagtige Achouffe gær med lidt banan og tyggegummi noter. Let sød men alligevel tilpas aromahumlet til det giver en fin balance. Leder tankerne hen på Cimays patersbier Chimay Doree, hvilket er en ros. 4 store glas!

    Bryggeri: Brasserie d’Achouffe
    Øltype: Belgisk Pale Ale
    Ingredienser: Vand, malt, humle, krydderier, sukker, gær
    ABV: 6 %

    Saison de Pipaix

    Købt for €6,95 hos Belgium in a Box for 75 cl. flaske og korkprop.

    Brasserie à vapeur (Vapeur=damp) er en belgisk damp bryggeri baseret i Pipaix, 15 km øst for Tournai i Hainaut. Det oprindelige bryggeri blev åbnet i 1785. Bryggeriet blev genåbnet i 1984 af en Jean-Louis Dits og hans kone, Sittelle. Jean-Louis fandt i øvrigt sin interesse for ølbrygning på et besøg hos Brasserie Dupont i 60'erne.

    Bryggeriets beskrivelse:
    SAISON DE PIPAIX 6% vol. 75cl den traditionel vallonske Saison øl, lanceret med bryggeriet i 1785. Tør, normal humlet, let syrlig, meget krydret (sort peber, ingefær, sød appelsinskal, Curaçao, stjerneanis ...) Nydes ved 12-14 grader.
    Mellem skum. Aroma af jord, krydderier, peber, citrus og frugt. Svagt karboneret, ufiltereret.

    Smag af let bitter malt, går over i jord, krydderier, peber, citrus og frugt. Svagt humlet, let bitter, let sur, let tør.

    Her lefles ikke for laveste fællesnævner, på trods af de mange forskellige smagsnuancer er bryggen absolut ikke én, alle holder af. Ligner mest en kraftig krydret farmhouse hvor den syrlige, vinøse og let syrlig smag afløses af krydderier, især peber og afsluttes med frugtsmag der ligner sure æbler. Modigt med så distinkt saison, jeg foretrækker en mere humlet saison fra for den syrlige, men imponerende med så mange smagsnuancer. 4 store glas!

    Bryggeri: Brasserie à Vapeur
    Øltype: Saison
    Ingredienser: Vand, malt, krydderier, sukker, humle, gær
    ABV: 6 %

    fredag den 19. februar 2016

    La Hervoise


    Købt for 24 kr. hos Belgisk Bryg for flaske med 33 cl.

    Benoît Johnen arbejdede som brygger på brasserie Piron d’Aubel indtil 1996, hvorefter han drev en café. I 2000 startede han et mikrobryggeri sammen med caféen, men ølbrygningen voksede og han overdrog caféen og bryggede et større bryggeri på familiens gård i Hombourg, tæt på grænsen til Tyskland og Nederlandene.

    Bryggen er tilsat koncentreret æble- og pære-juice hvilket skulle være en delikatesse i denne region (Herve region deraf navner: Hervoise)

    Kraftig skum. Aroma af sur malt. æbler, krydderier og mørke frugter. Kraftig karboneret, ufiltreret.

    Smag af let sød og let sur malt, går over æbler, krydderier, brød og mørke frugter. Svagt humlet. Let sød, let sur.

    At jeg kalder bryggen "let sød og let sur" lyder selvfølgelig selvmodsigende, men den let søde bryg har nogle syrlige noter fra den tilsatte æble- og pære-juice, resten af bryggen smager som sød dubbel med lidt brød men en lidt skummende fornemmelse. Det er sidstnævnte der dominerer bryggen, hvor den tilsatte juice ikke rigtig giver det ekstra pift, som bryggen trænger til. Smagens kraft svarer heller ikke til de 8% alkohol. 4 små glas

    Bryggeri: Brasserie Grain d’Orge
    Øltype: Frugt-/grøntsagsøl
    Ingredienser: Vand, malt, sirup fra Herve, humle, gær
    ABV: 8 %

    Ter Dolen Donker


    Købt for 24 kr. hos Belgisk Bryg for flaske med 33 cl.

    Den nuværende borg Ter Dolen (De Dool) i Helchteren, 10 km nord for Hasselt, går tilbage til det 16. århundrede, men boets historie trækker endnu længere tilbage. I middelalderen fungerede det som sommerresidens, og senere som tilflugtssted for abbeder fra Sint-Truiden klosteret. Dens første registrerede omtale går tilbage til 1282. Gennem århundreder, havde slottet en turbulent historie. Indtil midten af ​​det 15. århundrede, blev slottet regelmæssigt slottet benyttet som tilflugtssted og var dermed årsag til konflikt, og blev gentagne gange ransaget og brændt. Efter den franske revolution blev det solgt til privat eje, og husede på et tidspunkt en skole. Under verdenskrigene blev tyske soldater indkvarteret. I 1977 var slottet var ubeboet og begyndte at henfalde. I 1993 købte Mieke Desplenter slottet og dets ejendom  og begyndte et renoveringsprojekt. Et år senere, åbnede Ter Dolen bryggeriet sine døre med stor anerkendelse. I 1994 blev en hypermoderne bryggeri installeret i vognporten af ​​den middelalderlige borg. Bryggeriet består af seks rustfrit stål cylinder koniske gær- og lager tanke. Brygkedelen har en kapacitet på 25 hl pr bryg. Siden 2013 har hele brygprocessen fundet sted i klosteret.

    Bryggeriets beskrivelse:
    Mørk topgæret kloster øl, brygget med tre slags malte og to typer humle. Øllet gennemgår sekundær gæring i flasken, indeholder en god frugtighed med en smag af kiks og lys karamel. Kåret som bedste flamske Mørk Kloster Øl og vandt bronzemedalje ved "Brussels Beer Challenge".
    Svagt skum. Aroma af karamel, tyggegummi og mørke frugter. Svagt karboneret, ufiltereret.

    Smag af let sød, let ristet malt, går over i karamel og mørke frugter. Svagt humlet, let sød.

    Sødmen præger bryggen, både i aroma og smag. Flertydig fenolske aromaer pga. de mange forskellige sukre i bryggen - hele tre plus malten! Går igen i smagen, hvor de mørke frugter er mest fremtrædende - foruden den altoverskyggende karamel. På trods af den høje alkohol, svag maltsmag - de forgærbare sukrer udgør en stor del af alkoholen. Alt for sødt prioriteret. 3 glas!

    Bryggeri: Kasteelbrouwerij De Dool
    Øltype: Mørk Stærk Belgisk Ale
    Ingredienser: Vand, malt, dextrose, cassonade (farin), karamel, humle, gær
    ABV: 7,1 %

    torsdag den 18. februar 2016

    Ter Dolen Blond

    Købt for 24 kr. hos Belgisk Bryg for flaske med 33 cl.

    Den nuværende borg Ter Dolen (De Dool) i Helchteren, 10 km nord for Hasselt, går tilbage til det 16. århundrede, men boets historie trækker endnu længere tilbage. I middelalderen fungerede det som sommerresidens, og senere som tilflugtssted for abbeder fra Sint-Truiden klosteret. Dens første registrerede omtale går tilbage til 1282. Gennem århundreder, havde slottet en turbulent historie. Indtil midten af ​​det 15. århundrede, blev slottet regelmæssigt slottet benyttet som tilflugtssted og var dermed årsag til konflikt, og blev gentagne gange ransaget og brændt. Efter den franske revolution blev det solgt til privat eje, og husede på et tidspunkt en skole. Under verdenskrigene blev tyske soldater indkvarteret. I 1977 var slottet var ubeboet og begyndte at henfalde. I 1993 købte Mieke Desplenter slottet og dets ejendom  og begyndte et renoveringsprojekt. Et år senere, åbnede Ter Dolen bryggeriet sine døre med stor anerkendelse. I 1994 blev en hypermoderne bryggeri installeret i vognporten af ​​den middelalderlige borg. Bryggeriet består af seks rustfrit stål cylinder koniske gær- og lager tanke. Brygkedelen har en kapacitet på 25 hl pr bryg. Siden 2013 har hele brygprocessen fundet sted i klosteret.

    Bryggeriets beskrivelse:
    Den første Limburg klosterøl Ter Dolen blev lanceret i 1994. Brygget med to typer af malt og to ædle humler, eftergæret i flasken. En fuld blid smag, en god tørstslukker. I 2010 af avisen "De Standaard" kåret som 3. bedste belgiske kloster øl.
    Mellem skum. Aroma af krydderier og frugt. Mellem karboneret, ufiltreret.

    Smag af let sød malt, går over i citrus, krydderier og frugt. Svagt humlet, let sød.

    Samme karakteristika som nyligt anmeldte Ter Dolen Armand, blot med mindre af det hele, og selvfølgelig ikke tørhumlet. Krydderier og let citrus fra den svage humle og igen lidt frugt og vanilje fra gæren i denne halvsøde og naturligvis letdrikkelige bryg. Det siger sig selv - for lidt humle, for meget sødme. Kniber sig til 4 glas!

    Bryggeri: Kasteelbrouwerij De Dool
    Øltype: Lys Stærk Belgisk Ale
    Ingredienser: Vand, malt, humle, gær
    ABV: 6,1 %

    onsdag den 17. februar 2016

    Ter Dolen ARMAND


    Købt for 25 kr. hos Belgisk Bryg for flaske med 33 cl.

    Den nuværende borg Ter Dolen (De Dool) i Helchteren, 10 km nord for Hasselt, går tilbage til det 16. århundrede, men boets historie trækker endnu længere tilbage. I middelalderen fungerede det som sommerresidens, og senere som tilflugtssted for abbeder fra Sint-Truiden klosteret. Dens første registrerede omtale går tilbage til 1282. Gennem århundreder, havde slottet en turbulent historie. Indtil midten af ​​det 15. århundrede, blev slottet regelmæssigt slottet benyttet som tilflugtssted og var dermed årsag til konflikt, og blev gentagne gange ransaget og brændt. Efter den franske revolution blev det solgt til privat eje, og husede på et tidspunkt en skole. Under verdenskrigene blev tyske soldater indkvarteret. I 1977 var slottet var ubeboet og begyndte at henfalde. I 1993 købte Mieke Desplenter slottet og dets ejendom  og begyndte et renoveringsprojekt. Et år senere, åbnede Ter Dolen bryggeriet sine døre med stor anerkendelse. I 1994 blev en hypermoderne bryggeri installeret i vognporten af ​​den middelalderlige borg. Bryggeriet består af seks rustfrit stål cylinder koniske gær- og lager tanke. Brygkedelen har en kapacitet på 25 hl pr bryg. Siden 2013 har hele brygprocessen fundet sted i klosteret.

    Bryggeriets beskrivelse:
    En frugtagtig lys ølmed en eksplosion af citrus, resulteret af tør-humling med den amerikanske humlesort Cascade. For at bevare så meget som muligt humle aroma, er øllen ikke filtreret. Denne øl er let uklar og har en krusende hvidt skum. Den serveres i et kraftig, matchende ølglas. Armand Ter Dolen vandt en guldmedalje på den første internationale belgisk øl konkurrence i "Brussels Beer Challenge". Denne øl er designet til ære for medstifter "Armand Desplenter" far til Mieke Desplenter.
    Mellem skum. Aroma af citrus, krydderier og frugt. Mellem karboneret, ufiltereret.

    Smag af let bitter malt, går over i citrus, krydderier og frugt. Kraftig humlet, let bitter.

    Temmelig frugtagtig lys stærk belgisk ale med tørhumlet cascade - de to egenskaber dominerer bryggen, heldigvis komplimenterende. I dette tilfælde giver cascade humlen grape smag og gæren afslutter med frugt henimod vanilje. Bitterheden kun i den lettere ende, den kommer aldrig til at ligne en IPA. Fyldig og letdrikkelig - og når jeg skriver det for en tørhumlet bryg, garanterer jeg, at tørhumlen er nænsomt doseret. 4 glas!

    Bryggeri: Kasteelbrouwerij De Dool
    Øltype: Lys Stærk Belgisk Ale
    Ingredienser: Vand, malt, humle, tørhumlet Cascade, gær
    ABV: 7 %

    mandag den 15. februar 2016

    Lucky Beer (Lucky Buddha)

    Personlig gave, 33 cl. flaske. Importeret af Beer Enthusiast i Randers.

    Bryggeriets beskrivelse:
    Oplyser sanserne. Skabt til at sætte et smil på dit ansigt

    en verden fuld af forandringer, er det godt at vide, at Lucky Beer konsekvent tilbyder godmodighed. Selvom den særprægede grinerne Buddha flasken er centralt for vores brand, er Lucky Beer - og med en held den deler - overskrider alle religioner, kulturelle grænser og overbevisninger.

    I sin enkleste form, står vi for goodwill for hele menneskeheden.

    "Hvis du tror, at oplysning er anderledes end at drikke øl, har du endnu ikke har forstået noget" Gammel taoistisk ordsprog.


    Lys og forfriskende
    I ægte asiatisk stil, en lager med masser af smag og en frisk, ren finish.
    Helt naturlig

    Lucky Beer er en fusion af den fineste kvalitet af malt, humle, ris flager og uberørt vand.
    Svagt skum. Aroma af korn og krydderier. Svagt karboneret, filtreret.

    Smag af let sød malt, går over i krydderier og korn. Svagt humlet, sød.

    En flot Buddha flaske er naturligvis ikke til at stå for - der er så også noget indhold i, det kan hurtigt overstås. En typisk sød asiatisk lager med en stor del forgærbar ris, svag i smagen men sådan er de bare! Smager af for lidt til at kunne genere nogen, sikkert helt i Buddhas ånd! Kniber sig til 2 glas!

    Bryggeri: Lucky Drink Company, brygget hos Cheerday Hangzhou Qiandaohu Beer Co.
    Øltype: International Lager
    Ingredienser: Vand, bygmalt, ris, humle, gær
    ABV: 4,7%

    lørdag den 13. februar 2016

    Sinpalsken Blond

    Købt for €6,50 hos Belgium in a Box for 75 cl. flaske med korkprop.

    Brygget hos Brouwerij Van Steenberge i Ertvelde bestilt af øl selskabet Brouwerij De Cock fra Sint-Pauwels siden 1996. Denne øl er brygget med kun malt, humle, gær og vand, uden tilsætning af konserveringsmidler. Sukker tilsættes til gæring i flasken.

    Bryggeriets beskrivelse:
    Flasker: 33/75 cl.
    Ingredienser: Vand, 100% pilsnermalt, Saaz humlet, overgær
    Udseende: Gylden farve, let korboneret øl, fin, cremet, fuld af hvidt skum
    Smag: Meget inderlig og derfor sød lys, blid øl
    Svagt skum. Aroma af citrus, krydderier og tyggegummi. Mellem karboneret, ufiltreret. 

    Smag af sød malt, går over citrus, krydderier og tyggegummi. Svagt humlet, sød.  

    Temmelig sød lys stærk belgisk ale, dog med smagbar Saaz aromahumle med krydderi- og citrusnoter. Noget simpelt med kun én humle. Gæren minder om sydtysk weizen med sin tyggegummi profil. Generelt lidt ensidig og efterhånden gammeldags koncept efter belgiske forhold. Den holdt nok i 1996! Alkoholen er til gengæld godt skjult. Kniber sig lige til 4 glas!

    Bryggeri: Brouwerij De Cock, brygget hos Brouwerij Van Steenberge
    Øltype: Lys Stærk Belgisk Ale
    Ingredienser: Vand, bygmalt (Pilsner), humle (Saaz), gær
    ABV: 8,5%

    Sainte Hélène La Prime De Fin d’Année


    Købt hos Belgisk Bryg, 75 cl. flaske.

    Gaume brewpub placeret i Ethe (Virton - sydlige del af Belgien), begyndte at brygge i 1995 og solgte de første øl 3 maj 1999. Det er den første håndværk bryggerier i Gaume.
    Bryggerne arbejder efter traditionelle brygning metoder til at producere øl med karakter med de fineste råvarer såsom byg malt, humle, vand og gær. Kapaciteten er 2.500 l. pr. dag/1 hl. om året.

    Bryggeriets beskrivelse:
    Øllens skum er meget lys, rød farve. Lys og ristet i munden blandet med humle og sparsomme men subtil antydning af ristet malt, karamel, med en antydning af surhed. Alkohol er stadig diskret, men driver hele karakteren af denne komplekse øl. Den er beregnet til vinteren og i slutningen af året fester og er derfor kun produceret i oktober.

         Stil: Vinterøl, slutning af året øl
         Farve: Rød
         Alkohol: 8,5% vol.
         Bitterhed 32 EBU
         Humle: Kent Goldings, Strisselspalt
         Serveringstemperatur: 10-12 ° C
         Glas: tulipan glas fra bryggeriet
     Mellem skum. Aroma af krydderier, lakrids og chokolade. Svagt karboneret, ufiltreret.

    Smag af let bitter, let ristet malt, går over i krydderier, lakrids, chokolade og mørke frugter. Mellem humlet, let sød.

    Mørk Stærk Belgisk Ale, der bevæget sig hen imod en porter med ristet malt og chokolade noter, stadig afsluttet med en belgisk mørk frugtsmag. At kalde den vinterøl giver mening, for den varmer fint - de 8,5% mærkes fint, varmen, fylden, bitterheden og aromahumlen er fint afstemt. Kompleks bryg, der egentlig kun mangler lidt flere humlenoter for at nå i top - 4 store glas!


    Bryggeri: Brasserie Sainte Hélène
    Øltype: Mørk Stærk Belgisk Ale
    Ingredienser: Vand, bygmalt, humle (Brewer Gold, Strisselspalt), gær
    ABV: 8,5 %
    IBU: 32

    FG: 1022 (målt af mig)
     

    fredag den 12. februar 2016

    Ølsnedkeren Jyske Dollars

    Købt for 3 øl for 50 kr hos Meny, Hillerød for 33 cl. flaske, normalpris 19 kr.

    Simon Toft Hansen åbnede Ølsnedkeren i aug. 2012 som bryghus på Griffenfeldsgade 52, Kbh N. I 2014 overtog han sammen med Brøggeren (Tobias Rieck) konkursboet efter Stronzo Brewing Co., det tidligere Gørløse Mejeri ml. Hillerød og Frederikssund, sammen kaldt Ølkollektivet, der siden har været ekstremt produktive - de bryggede 130 forskellige øl i 2015.

    Fra etiket:
    Vestkyst IPA. Vi elsker IPA. Det her er vores hyldest til westcoast IPA'en: Lys og let med maksimalt fokus på de mest frugtige og citrus prægede humler, vi kunne finde: Mosaic, Citra og Sorachi Ace.
     Svagt skum. Aroma af fyrrenåle, citrus og sydhavnsfrugter. Svagt karboneret, ufiltreret.

    Smag af bitter malt, går over i fyrrenåle, citrus og sydhavnsfrugter. Bitter, kraftig humlet.

    Bitter og gennemhumlet amerikansk IPA, hvor de tre forskellige humlers egenskaber skelnes. Sådan skal det være! Fin balance mellem bitterhed og aromahumle, som allerede nævnt i den kraftigere ende. Frisk med godt bid! 4 store glas!

    Bryggeri: Ølsnedkeren
    Øltype: Amerikansk IPA
    Ingredienser: Vand, bygmalt, hvedemalt, humle (Mosaic, Citra og Sorachi Ace), gær
    ABV: 6 %

    Ølsnedkeren Stillehavs Sæson


    Købt for 3 øl for 50 kr hos Meny, Hillerød for 33 cl. flaske, normalpris 19 kr.

    Simon Toft Hansen åbnede Ølsnedkeren i aug. 2012 som bryghus på Griffenfeldsgade 52, Kbh N. I 2014 overtog han sammen med Brøggeren (Tobias Rieck) konkursboet efter Stronzo Brewing Co., det tidligere Gørløse Mejeri ml. Hillerød og Frederikssund, sammen kaldt Ølkollektivet, der siden har været ekstremt produktive - de bryggede 130 forskellige øl i 2015.



    Fra etiket:
    Globaliseret Saison. Vores saison er tør, syrlig og vidunderligt kompleks. Og vi kan heldigvis ikke nære os for at smide en masse humle fra stillehavsregionen oven i hatten. Velkommen en moderne øl til en ny tid.
    Meget kraftig blivende skum. Aroma af citrus, blomster, krydderier og frugt. Kraftig karboneret, ufiltereret.

    Smag af bitter, let tør malt, går over i citrus, blomster, krydderier og frugt. Mellem humlet, bitter, let tør.

    Temmelig bitter saison, hvor aromahumlen ikke rigtig matcher bitterheden Let tør, men forekommer ikke syrlig. Bitterheden og citrus dominerer hvilket ikke gør den så kompleks som påstået. Bitterheden vinder på bekostning af frugtsmag fra gæren, der burde være kraftigere. Fuld knald på skum og karbonering, men ellers ubalanceret. Kniber sig lige til 4 glas!

    Bryggeri: Ølsnedkeren
    Øltype: Saison
    Ingredienser: Vand, bygmalt, hvedemalt, humle, gær
    ABV: 5 %

    torsdag den 11. februar 2016

    Ølsnedkeren Rustik Pale Ale


    Købt for 3 øl for 50 kr hos Meny, Hillerød for 33 cl. flaske, normalpris 19 kr.

    Simon Toft Hansen åbnede Ølsnedkeren i aug. 2012 som bryghus på Griffenfeldsgade 52, Kbh N. I 2014 overtog han sammen med Brøggeren (Tobias Rieck) konkursboet efter Stronzo Brewing Co., det tidligere Gørløse Mejeri ml. Hillerød og Frederikssund, sammen kaldt Ølkollektivet, der siden har været ekstremt produktive - de bryggede 130 forskellige øl i 2015.



    Fra etiket:
    Funky og frisk pale ale. Denne øl er drømmen om et lille hus på landet uden at forlade byens liv. Den er følelsen af at sidde på en bådebro med tæerne i det klukkende hav. Den er smagen af syrligt og let bittert på en sommerdag
    Mellem skum. Aroma af fyrrenåle og citrus. Svagt karboneret, ufiltreret.

    Smag af bitter malt, går over i fyrrenåle og citrus. Kraftig humlet, let bitter.

    Pænt humlet amerikansk pale ale der nærmer sig en IPA. Kraftig fyrrenåle og citrus dominerer, men aldrig så det bliver helt ekstremt eller bitter, men fin balanceret med stor friskhed. Ligner såmænd andre at de store, kendte forvoksede amerikanske mikrobryg, men det gør ikke denne bryg dårligere. 4 glas!

    Bryggeri: Ølsnedkeren
    Øltype: Amerikansk Pale Ale
    Ingredienser: Vand, bygmalt, hvedemalt, humle, gær
    ABV: 5 %

    Dekoninck Kriek


    Købt for €10,99 hos Belgium in a Box for 75 cl. flaske med korkprop.

    Denne Dekoninck Kriek er brygget og aftappet af Boon Bryggeriet baseret på en original opskrift fra Gueuzerie Dekoninck fra Dworp.
    Frugt-Lambiek er lavet med 200 gr. af krieken (kirsebær) per liter ung og gammel Lambiek.


    Svagt skum. Aroma af kirsebær. Meget svagt karboneret, ufiltreret.

    Smag af søde kirsebær hen af syltetøj/henkogt af slagsen. Meget svagt humlet, sød.

    Præcis som Dekoninck Gueuze, gik proppen af sig selv, når først den var løsnet lidt, hvorefter den strøg til loftet. Så var der ikke mere krudt i flasken, karboneringen er helt fraværende. Den smager ensidigt af kirsebær - selv om de (for lidt) tilsatte kirsebær er sure, er der kun sød kirsebærsmag tilbage, endda lidt syltetøj/henkogt i karakter. Lambic egenskaberne er totalt fraværende, det gør den til letdrikkelig, saftevandsagtig og noget kedelig. Kniber sig til 4 glas!

    Bryggeri: Brouwerij F. Boon
    Øltype: Belgisk Frugt Lambic
    Ingredienser: Vand, bygmalt, umaltet hvede, 200g sure kirsebær pr l., sukker, humle, gær
    ABV: 5%

    onsdag den 10. februar 2016

    Dekoninck Gueuze

    Købt for €8,50 hos Belgium in a Box for 75 cl. flaske med korkprop.

    Gueuze Dekoninck er en traditionel Geuze fra Gooik, beliggende i "Pajottenland". Dekoninck bryggeri var en af de mange håndværks-bryggerier syd for Bruxelles. Denne Geuze er brygget og flasket efter den gamle opskrift fra Dekoninck af Frank Boon bryggeriet.

    Kraftig skum. Aroma af eddike, citrus og frugt (banan). Kraftig karboneret, ufiltreret.

    Smag af let bitter, let tør og let sur hvede, går over i eddike, citrus og frugt. Meget svagt humlet, let bitter, let sur og let tør.

    Svær at åbne, men så plopper den også i bedste champagne stil - proppen røg med et puff helt op i loftet hvorefter hele køkkenet blev indhyllet i en pragtfuld eddikearoma. Eddiken dominerer både aroma og smag, desværre blev den lovende, kraftige eddikearoma ikke overført i smagen. Vel er her stadig eddike, men alt ender i let - let bitter, let tør, let sur, smagsstyrken i den lettere ende, en lidt luftig smag. Mangler karakter og kraft, eddiken er ikke nok. Kniber sig til 4 glas!

    Bryggeri: Brouwerij F. Boon
    Øltype: Gueuze
    Ingredienser: Vand, bygmalt, umaltet hvede, humle, gær
    ABV: 6%

    Bavik Ezel Bruin


    Købt for € 0,82 hos Drankcenter Schotte, Waregem for 25 cl. flaske.

    Siden 1894 har familiebryggeriet Brouwerij Baviks høje bygninger kendetegnet landdistriktet Bavikhove i Flandern hvor der produceres et rigt udvalg af øl og læskedrikke. Bag succesen for dette uafhængige bryggeri, er familien De Brabandere. I dag styrer fjerde generation dette bryggeri.

    Fra etiket:
    "Æsel" i Flandern er et kaldenavn for bestemte mennesker eller endda for hele områder. For befolkningen i denne region, bruges symbolet "Æsel" om en stædig person der er bevidst om sin egen kvalitet.
    Denne mørke øl, brygget med råvarer af højeste kvalitet, blød smag, men fast karakter!
    Svagt skum. Aroma af karamel, krydderier og mørke frugter. Svagt karboneret, ufiltereret.

    Smag af let sød, let ristet malt, går over i karamel, krydderier og mørke frugter. Svagt humlet, let sød.

    Let antydning af ristet malt, ellers er det karamellen der dominerer i denne noget entydige Belgisk Brown Ale i den sødere afdeling, uden at være for sød. Letdrikkelig uden karakter. Kniber sig lige til 4 glas!

    Bryggeri: Brouwerij Bavik
    Øltype: Belgisk Brown Ale
    Ingredienser: Vand, bygmalt, humle, gær
    ABV: 6,5 %

    tirsdag den 9. februar 2016

    Bavik Ezel Wit


    Købt for € 0,82 hos Drankcenter Schotte, Waregem for 25 cl. flaske.

    Siden 1894 har familiebryggeriet Brouwerij Baviks høje bygninger kendetegnet landdistriktet Bavikhove i Flandern hvor der produceres et rigt udvalg af øl og læskedrikke. Bag succesen for dette uafhængige bryggeri, er familien De Brabandere. I dag styrer fjerde generation dette bryggeri.

    Fra etiket:
    "Æsel" i Flandern er et kaldenavn for bestemte mennesker eller endda for hele områder. For befolkningen i denne region, bruges symbolet "Æsel" om en stædig person der er bevidst om sin egen kvalitet.
    Denne rav lyse øl, brygget med råvarer af højeste kvalitet, blød smag, men fast karakter!
     Svagt skum. Aroma af koriander, citrus og banan. Mellem karboneret, ufiltreret.

    Smag af let sød hvede, går over i koriander, banan, krydderier og let citrus. Svagt humlet, let sød.

    Noget særpræget wit, der leder tankerne hen på de lidt tungere tyske weizen med forholdsvis tung maltsmag, tydelig og dominerende banansmag fra gæren, blandet med koriander samt svagt i baggrunden citrus og krydderier. Fyldig og letdrikkelig, men ikke helt som man forventer en wit. 4 glas!

    Bryggeri: Brouwerij Bavik
    Øltype: Belgisk Wit
    Ingredienser: Vand, bygmalt, hvede, humle, gær
    ABV: 6,8 %